Tein mottiohjelmalla laskelman, joka kuvaa uudistamispäätöksen valinnan vaikutusta taloudellisuuteen. Alla olevien taulukoiden avulla voidaan tarkastella ja havainnollistaa metsikön erilaisten kasvatusohjelmien vaiku­tuksia puuston kehitykseen, hakkuukertymiin ja taloudelliseen kannattavuuteen. Nämä taulukot kuvaavat puuston kehitysennusteita kasvu- ja tuotosmallien avulla.
Taulukoissa on kolme eri uudistusvaihtoehtoa.
Kasvatus 1 kuvaa hyvän metsänhoidon suositusten mukaisesti hoidettuna kertymää hakkuutulosta €/ha.
Kasvatus 2 kertoo hakkuukertymän €/ha jos hakkuu suoritetaan heti päätehakkuuna.
Kasvatus 3 kuvaa €/ha, kun metsän annetaan kasvaa vielä 10 vuotta ja hakataan sen jälkeen päätehakkuuna.
Laskelma on tehty Merikarvian alueelta. Kyseessä on kuivahko kivennäismaa ja pääpuulajina on mänty. Metsikkö on syntynyt luontaisesti ja se on 75 vuoden ikäistä. Puuston keskipituus on 20 m, puuston pohjanpinta-ala 21 neliömetriä ja pohjapinta-alalla painotettu keskiläpimitta 22cm. Päätehakkuulle jättöpuita jätetään 5kpl hehtaarille.
Jos verrataan Kasvatus vaihtoehtoja 2% korkokannalla niin kasvatus 3 tuottaa 10 vuoden kuluttua 6485€. Kasvatus 2 tuottaa heti 5799€. Kysymys kuuluu onko kasvatus 3 vaihtoehdon tuotto 68,6€/vuodessa ((6485-5799)/10=68,6) odottamisen arvosta. Vai olisiko kannattavampaa valita kasvatus 2, jolloin saisi 5799€ + taimikon kasvamaan 10 vuodeksi. Olisiko vuoden taimikon kasvaminen 68,6€ arvoista, tai olisiko 10 vuoden ikäinen taimikko 686€ arvoinen. (6485-5799=686€)
Kummassakin vaihtoehdossa jouduttaisiin todennäköisesti suorittaa maanmuokkaus ja täydennys istutus.
Viimeisenä kasvatus vaihtoehto 1, eli Kasvatus hyvän metsänhoitosuositusten mukaisesti. Metsänhoito suositusten mukaan suositellaan puusto uudistettavaksi kun sen vuotuinen tuotto laskee metsänomistajan sijoitus- tai investointikohteen tuottoa pienemmäksi. Uudistushakkuun ajankohta suositellaan valittavan metsänomistajan tavoitteiden perusteella. Ensisijaisia tavoitteita voisi olla maisemanhoito, virkistyskäyttö, riistanhoito tai metsien monimuotoisuuden säilyttäminen. Uudistusajankohtaan vaikuttaa myös metsänomistajan taloudellinen puoli. ”Käytetään metsää kassana pahan päivän varalle”. Uudistusajankohta olisi tässäkin tapauksessa olla hyvien metsänhoito suositusten mukainen. Männyllä kuivahkolla kivennäismaalla uudistamis keskiläpimitan pitäisi olla 25-30cm. Metsän ikä tulisi olla vähintään 80-, mutta korkeintaan 100 vuotiasta. Kasvatusvaihtoehto 1 saisi uudistaa aikaisintaan viiden vuoden kuluttua, jos läpimittavaatimukset sen sallisi. Näinkin erilaiset metsän käsittelytavat voivat johtaa taloudellisesti hyvin lähellä toisiaan oleviin tuloksiin. Päätösvalta on metsänomistajalla, ja toiminta ohjautuu metsänomistajan arvomaailman mukaan.
Talouslaskennassa suurempi korkokanta verottaa hakkuutuloja, poislukien päätehakkuun heti. Korkokannalla on vaikutusta metsänomistajien päätöksen tekoon ja hakkuu vaihtoehdon valintaan.
 
                                        2 % korkokannalla                                                                                                                          4 % korkokannalla